Primær tragtning (proportionalitet)
Fokus på barnets udviklingsmæssige behov, forældrekompetencer samt familie og netværk.
Vores helhedsrapport er baseret på: Fordele for jer:
Muliggør løbende evaluering af familiens udvikling baseret på trivselslinealen.
Vi understøtter kommunernes arbejde med børn og familier gennem specialiserede indsatser, der bygger på metoder, I allerede kender. Vores mål er at levere et skriftligt fagligt fundament, som I kan anvende i det videre samarbejde med familierne.
For at sikre genkendelighed er vores indsatser bygget op omkring de metoder, som både praksis og familierne allerede er fortrolige med.
Helhedsorienterede indsatser:
Overblikket er et udpluk og en kombination af metoder, tilgange og overordnet koordinering, der inkluderes i indsatserne og tilpasses ud fra den enkelte families behov. Juridisk er indsatserne forankret i Barnets Lov, §§ 32, stk. 1, nr. 2, nr. 5 og nr. 8.
Rationalet bag
For at understøtte kommunernes vurderingsgrundlag og den metodiske forankring i ICS, har vi udviklet vores særlige indsatsforløb, således vi understøtter dette. I vores indsatsforløb er fokus derfor tredelt hvilket også fremstilles eksplicit i vores dokumentationsproces, ved at differentiere mellem forældrekompetencer, barnets udviklingsmæssige behov samt netværk, bolig, økonomi og beskæftigelse.
Vores fokus er blandt andet på:
- Barnets udviklingsmæssige niveau og zonen for nærmeste udvikling.
- Forældres mentaliseringskompetencer og stressorer.
- Netværkets betydning og ressourcer for bidrag i familien.
Vi balancerer forældrekompetencer ift. barnets udviklingsmæssige behov, med bidrag fra familiens netværk.
I et retssikkerhedsmæssigt perspektiv
Når vi samarbejder med kommunerne på den måde, vi gør, og tilbyder det, vi gør, er det med udgangspunkt i en viden om praksis, hvor dokumentationskravet fylder rigtig meget. Derfor er det vigtigt for os at kunne bidrage med et godt fagligt funderet redskab (helhedsrapport), som I som kommune kan arbejde videre med i jeres sagsbehandlingsproces.
Det særlige ved at arbejde så fagligt funderet, som vi gør, er et udtryk for vores ydmyghed over for familierne og den retssikkerhed, der skal være til stede for dem. Det handler om at oplyse sagen tilstrækkeligt, men heller ikke at overbelyse en sag. Vi arbejder altså hele tiden proportionelt.
Når vi "går til sagen" med en helhedsorienteret tilgang, gør vi det i en teoretisk og faglig forstand.
Helhedsorientering rummer mange facetter og er også genstand for diskussion i forhold til definitioner.
For os er helhedsorientering blandt andet at anskue udfordringer på forskellige niveauer: Hvad 'er' i barnets og forældrenes 'kerneselv', som kan forklare nogle af deres udfordringer? Hvad i deres omgivelser og miljø kan belyse disse udfordringer - og bidrage med understøttende ressourcer? Hvilke stressorer kan være med til at forklare deres situation? Osv.
Ud fra denne viden samler vi alle 'trådene' fagligt og analytisk for at definere en helhedsforståelse af netop denne families udfordringer og behov – altså hvilken form for støtte, der er nødvendig.
Det vigtigste for os vil altid være: Hvad er barnets behov?
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes